Kilpasukellus

Vapaasukellusta on myös myös haastava kilpaurheilulaji. Kilpailuja järjestetään maailmanlaajuisesti kahden kattojärjestön alla: AIDA ja CMAS. Suurin osa kilpasukeltajista kilpailee AIDA-alaisissa kisoissa, ja Suomessa kaikki vapaasukellustoiminta on Sukeltajaliiton kautta kytköksissä AIDAan, jonka kansallinen jäsen liitto on. Vapassukelluksessa on monia eri lajeja niin altaalla kuin avovedessäkin:

 

Staattinen hengenpidätys (Static Apnea, STA) 
Staattisessa hengenpidätyksessä sukeltaja pyrii pidättämään hengitystää mahdollisimaan pitkään. Suorituksessa ratkaisee siis aika, sukeltaja on liikkumatta, yleensä kelluu veden pinnalla kasvot alaspäin. Suoritus alkaa kun ilmatiet (nenä, suu) ovat pinnan alla ja loppuu kun ilmatiet ovat poissa vedestä.

 
Pituussukellus räpylöillä (Dynamic Apnea with Fins, DYN) 
Pituussukelluksessa pyritään sukeltamaan mahdollisimman pitkä matka. Useimmiten pituussukellus suoritetaan 25m tai 50m altaassa, uiden veden alla altaan pituutta edes takaisin. Pituussukelluksessa käytetään yleensä monoräpylää.
 

Pituussukellus streoräpylöillä (Dynamic Apnea with Bi-fins, DYNB) 
2019 alusta uutena lajina. Muuten sama kuin DYN, mutta käytetään stereoräpylöitä (=bi-fins), yleensä pitkiä vapaasukellusräpylöitä.


Pituussukellus ilman räpylöitä (Dynamic Apnea Without Fins, DNF) 
Nimensä mukaisesti sama kuin pituussukellus, mutta sukeltaja ui ilman räpylöiden apua. Yleensä tekniikka on sovellettu rintauintitekniikka, jossa liu'utaan pitkään sekä käsivedon, että potkun jälkeen. Rintauinnista poiketen käsiveto viedään kehon myötäisesti aivan loppuun asti 

 
Syvyyssukellus räpylöillä (Constant Weight Apnea with Fins, CWT) 
Syvyyssukelluksessa sukeltaja sukeltaa monoräpylää käyttäen ennalta määrättyyn syvyyteen ohjausköyttä apuna käyttäen. Sukeltajan painotus ei saa muuttua sukelluksen aikana, josta juontaa nimi "constant weight". Haasteellisuus tulee siitä, että jos painoa on liian vähän, pinnalta lähteminen on vaikeaa, mutta jos liikaa, pintaan uiminen vaikeutuu. Sukeltajan tulee siis löytää hyvä tasapaino. Vastakohta on Variable Weight, jossa pohjaan laskeudutaan ison painon avulla ja pintaan uidaan ilman painoa.


Syvyyssukellus streoräpylöillä (Constant weight with Bi-fins, CWTB) 
2019 alusta uutena lajina. Muuten sama kuin CWT, mutta käytetään stereoräpylöitä (=bi-fins), yleensä pitkiä vapaasukellusräpylöitä.

 
Syvyyssukellus ilman räpylöitä (Constant Weight Apnea Without Fins, CNF) 
Ilman räpylöitä suoritettava variaatio syvyyssukelluksesta.

 
Köysiavusteinen syvyyssukellus (Free Immersion, FIM)
Syvyyssukellusta, jossa sukeltaja saa käyttää köyttä apuna laskeutumisessa ja pintaan uimisessa. Syvyyssukelluksessa räpylöillä ja ilman köyteen ei saa tukeutua vaan sitä käytetään ainoastaan suuntaa-antavasti. Köysiavusteisessa sukelluksessa sukeltaja liikkuu köydestä vetämällä. Laji on erityisen hyvä totutteluun uusiin syvyyksiin tai esimerkiksi paineentasausongelmien ratkaisemiseen, sillä vauhtia voidaan säädellä paljon paremmin.

  
No Limits (NL) ja Variable Weight (VWT) 
Ns. Kelkkasukelluslajit, joissa ei kilpailla, mutta niissä järjestetään ns. ennätysyrityksiä. Molemmissa laskeutumisen apuna käytetään suurta painoa, tai "painokelkkaa". Variable Weight:ssä pintaan nousu tapahtuu omin voimin (uimalla tai köydestä vetämällä), mutta No-Limitsissä myös nousuun käytetään apuvälinettä, kuten nostosäkkiä tai ylös vedettävää köyttä. Näissä lajeissa lihastyötä on huomattavasti vähemmän, siten apnea-aika on pitempi ja myös syvyydet hurjempia. Lajeja pidetään yleisesti liian vaarllisina kilpailulajeiksi.

Ranking -osiossa voit lähettää omia sukellustuloksia, ja tarkastella muiden suorituksia.

Suomessa vapaasukelluskilpailuja organisoi Sukeltajaliiton vapaasukellusvaliokunta. Perinteisesti kevättalvella kisataan allaslajien SM-kisat, ja loppukesästä on mahdollisuus osallistua syvyyssukelluskilpailuihin. Kisat ovat virallisia AIDA Internationalin tapahtumia.

Freediving events in Finland are sanctioned by the Diving Federation of Finland's freediving committee. Traditionally the spring is when pool events are held and the late summer (July and August) is when it's possible to participate in freediving competitions and trainings. The competitions are almost always official AIDA International events. One must be a member of the FDTF club, have diving insurance, and an official AIDA medical form filled by a doctor in order to compete in an official AIDA event.

The documents can be found here: https://www.aidainternational.org/Documents