Varusteet
Allasvarustus:
Uima-asu, uimalasit, nenäklipsi ja kaulapaino
Vapaasukellusharrastuksen alkuu altaalla pääsee hyvin vähillä hankinnoilla. Riittävä varustus on uima-asu, uimalasit, nenäklipsi, uimalakki ja kaulapaino. Kaulapaino on näistä aloittelijalle varmasti uusi tuttavuus, ja sen tarkoitus on kompensoida keuhkojen ilman aiheuttama noste. Painon avulla sukeltaja pysyy pinnan alla, ja sukellusasento pysyy oikeanlaisena. Painon voi ostaa tai valmistaa itse täyttämällä polkupyörän sisäkumi painohaluleilla (ammushauilit tai sukellusliikkeiden pehmeiden painojen täyte). Painon suuruus riippuu yksilön keuhkojen tilavuudesta, mutta 2 kilosta on hyvä aloittaa.
Allaspuvut
Uima-asun lisäksi allassukelluksia varten voi hankkia erilaisia pukuja. Puku pitää lämpimä, lisää liukua vedessä ja kelluttaa staattisessa hengenpidätyksessä. Vaihtoehtoina ovat kelluttavat ja lämmittävät neopreenipuvut ja uima-asua muistuttavan puvut, joiden tehtävä on vain lisätä liukua. Neopreenipuvut sopivat staattiseen hengenpidätykseen ja pituussukelluksiin, ja uima-asut ovat erityisen hyviä räpyläsukellukseen. Monet sukelluksen nettikaupat kuten Scubastore ja myyvät ohuita ja paksumpia neopreenipukuja. Neopreenipukuja saa myös mittatilauksena mm. Eliokselta, EwDivelta ja G&Sea:lta. Ohuempia uima-asuja saa uintiin keskittyneistä liikkeistä.
Räpylät
Altaalla, räpyläsukellukseen soveltuvin välinen on monoräpylä. Räpylöitä on myytävänä monenhintaisia, ja jo 100 e:n sijoituksella pääsee hyvin alkuun. Räpylöitä valmistetaan sekä lasi- että hiilikuidusta. Lasikuitu on perinteisempi ja halvempi vaihtoehto, mutta suuntaus on hiilikuituräpylöiden suuntaan. Räpylöitä myydään myös erilaisilla lavan jäykkyyksillä. Tämä tarkoittaa sitä miten paljon voimaa lavan taivuttaminen vaatiin. Jäykkä lapa vaatii paljon voimaa, mutta kuljettaa vastaavasti nopeasti eteenpäin. Vapaasukellukseen sopiva lapa on sieltä löysemmästä päästä, koska sukelluksessa pyritään rentouteen ja hapen säästöön. Suurinta suosiota nauttii Waterwayn Glide -räpylä, mutta edullisia räpylöitä voi hankkia Leaderfinsiltä. Gliden kaltaisia kilpasukellusräpylöitä valmistaa myös Starfins.
Avovesivarustus:
Puku
Ensimmäinen hankinta avovesisukelluksiin on puku. Laitesukellukseen tarkoitetut puvut sopivat hyvin huonosti vapaasukellukseen, koska ne ovat jäykkiä, eivätkä tarpeeksi lämpimiä. Suomen olosuhteisiin sopiva neopreenipuku on 5 mm paksu hupullinen kaksiosoinen puku. Hyviä pukuja saa vakiokokoisina esimerkiksi Scubastoresta. Pahaimmat puvut saa mittatilauksena, jolloin puvun ominaisuuksiinkin pääsee monipuolisesti vaikuttamaan. Mittatilaupukuja valmistavat esimerkiksi Elios, G&Sea ja Mares. Puvun täydentävät hanskat ja sukat, joita saa samoista paikoista kuin pukujakin.
Räpylät
Altaalla käytettävät monoräpylät soveltuvat hyvin myös avovesikäyttöön. Jos erityisesti haluaa ostaa monoräpylän avovesikäyttöön, saa se olla jäykempi kuin altaalle hankittava. Etenkin syvillä sukelluksilla löysä räpylä alkaa olla ylös tullessa huonotehoinen. Avovesisukelluksiin soveltuu erinomaisesti myös steroräpylät. Etenkin virkistyssukelluksessa stereoräpylät ovat paikallaan. Pitkien, nimenomaan vapaasukellukseen tehtävien räpylöiden lisäksi mataliin sukelluksiin soveltuvat esimerkiksi snorklauksessa käytettävät perusräpylät. Pitkiä vapaasukellusräpylöitä valmistetaan muovista, lasikuidusta ja hiilikuidusta. Kaikki ovat hyviä, ja toiset parempia kuin toiset. Yleensä hinta viitta laatuun, mutta noin 100 e hintaluokassa saa varmasti hyvät räpylät. Pitkiä räpylöitä saa monen jäykkyyksisiä ja perussääntö on se että mitä syvemmälle sukeltaa, sitä jäykemmät. Pitkiä räpylöitä myyvät esimerkiksi Leaderfins, SF Store, ja Scubastore.
Maski ja snorkkeli
Maski ja snorkkeli kuuluvat myös avovesivarustukseen. Etenkin virkistyssukelluksessa snorkkeli on tarpeellinen. Maskeina suositaan pienen tilavuuden omaavia, joustavia maskeja. Tällaiset maskit vähentävät tarvetta tasata maskin painetta, jolloin ilmaa kuluu tähän mahdollisimman vähän. Monille sopiva ja suosittu maski on Aqua Lungin Sphera. Myös Technisubin Micromask on hyvä valinta. Maskia ostettaessa on tärkeää päästä kokeilemaan maskia omille kasvoille. Kokeiltaessa kannatta maskia myös painaa kasvoja vasten, jolloin selviää, rupeaako se painamaa esimerkiki nenää, kun ilmatilavuus maskissa pienenee syvälle sukeltaessa. Maskeja voi hankkia monista nettikaupoista ja sukellusmyymälöistä. Nettikauppoja ovat esimerkiksi SF Store, Varuste.net ja Scubastore.
Painovyö ja painot
Keuhkojen ja puvun nostetta kompensoimaan tarvitaan painoja, jotta sukeltaminen olisi mielekkäämpään. Painovyönä käytetään kumista valmistettua vyötä, sillä kankainen painovyö ei pysy paikoillaa paineen kutistaessa pukua. Virkistyssukellukseen hyvä vaihtoehto tai lisä on sukelluskalastuksessa käytettävät painoliivit, jotka vähentävät etenkin suurien painomäärien rasitusta alaselkään. Painotus yleensä säädetään niin, että noin 10 m syvyydessä ollaa neutraaleja. Painotus kannatta kumminkin mitoittaa sukellussyvyyksien mukaan. Syville sukelluksille ei voi laittaa paljon painoa, sillä paluu tulee olemaan raskasta vaikka alas sukeltaminen olisikin helppoa. Painotus voikin vaihdella jopa 10 kilosta aina yhteen kiloon.
Käysivarustus
Kilpaluontoisessa syvyysssukeltamisessa laskeutumisköysi on ehdoton varustus. Köysi on sekä ohjaus- että turvaväline. Hyvä perusköyden osat ovat kelluva köysi, kellukkeet, pohjalevy, pohjapaino ja pimeisiin vesiin pohjavalo. Viereisissä kuvasarjoissa näkyvät hyvin köysisetin eri osat.
Köysiavusteinen syvyyssukellus (FIM) vaatii ison pohjapainon (noin 15 kg) ja paksun (min 12 mm) köyden, jotta ote köydestä olisi hyvä ja paino riittävä. Muihinkin lajeihin paksumpi köysi on myös hyvä, mutta 8-10 mm köysi on myös sopiva, ja pohjapaino voi olla pienempi (4 kg). Köyteen on hyvä merkitä esimerkiksi tussilla kymmenet ja viidet metrit, sekä erityisesti pohjalevyä edeltävä 2 metriä. 2 metriä ennen pohjalevyä voi köyden ympärille laittaa esimerkiksi teippiä tai kutistesukan, jolloin kädellä voi myös tuntea milloin pohja lähestyy. Köydelle kannatta hankkia vesitiivis säkki. Pohjalevyn voi valmistaa esimerkiksi muovilevystä, johon kiinnitetään köysiohjaimeksi putken pätkä levyn alapuolelle (lyhyt pöydänjalka-osa esimerkiksi). Valoksi sopivat sukellusvalot, jotka voi kiinnittää levyn alle vaikka ilmastointiteipillä. Köysi tarvitsee myös riittävät kellukkeet. Kaksi yli 10 litran kelluketta on hyvä ratkaisu, jolloin kelluvuus on varmistettu, jos toiselle poijulle sattuu jotain. Hyvä ratkaisu kellukkeeksi on veneilyssä köytettävät lepuuttajat.
Venettä käytettäessä toimivat samat periaatteet köyden rakentamisessa. Veneessä poijun voidaan tosin korvata kiinnityksellä veneeseen. Köyden vo kiinnittää joko suraan veneeseen tai köydelle voi rakentaa erilaiseten ohjaauspyörien avulla puomin, joka sijoitaa köyden kauemmaksi veneestä.
Edistyneempiin sukelluksiin (syviin) vaaditaan enemmän turvallisuusratkaisuja. Ongelmatilanteissa sukeltaja pitää saada ylös nopeasti. Tähän on ratkaisuna vastapainojärjestelmä. Vastapainojärjestelmässä sukellusköyden toinen pää on itse sukellusköysi ja toinen on paino, jonka avulla sukellusköysi nousee sukeltajineen ylös nopeasti. Oheinen kuvasarja kuvaa yhdenlaisen, toimivaksi todetun järjestelmän. Sukellusköyden paino on 4 kg ja vastapaino vähintään 12 kg.
Sukellusköysien rakentamiseen tarvittavia varusteita löytyy esimerkiki Biltemasta ja vastaavista liikkeistä.
Lanyard
Lanilla sukeltaja kiinnittää itsensä sukellusköyteen, jolloin sukeltaja pysyy varmasti kiinni ohjausköydessä, pinnalla oleva sukellskaveri voi tunteja sukeltajan etenemisen köydestä kiinni pitämällä ja sukeltaja voidaan ongelmatilanteen nostaa ylös köyden avulla. Lanin voi rakentaa itse, mutta kaupalliset versioita on myös saatavilla, ja ne ovat testattuja ja luotettavia. Kaupallisia laneja myy esimerkiksi Freexperience.